Преговорите с Газпром не са неизбежни. Това заяви в интервю за

...
Преговорите с Газпром не са неизбежни. Това заяви в интервю за
Коментари Харесай

Преговорите с Газпром не са неизбежни

Преговорите с " Газпром " не са неизбежни. Това съобщи в изявление за БТВ бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков.

“Нищо неизбежно не виждам. Преди да се предприеме каквото и да било, би трябвало да сме сигурни в това по какъв начин ще се отрази на бъдещия ни арбитражен спор с “Газпром ”. Това към този момент е неизбежно. Арбитраж ще има и той ще е за стотици милиони. Всяко деяние в тази обстановка би трябвало да бъде подчинено на тази цел ”, добави той.

Според него, даже да договорим количества газ от “Газпром ”, България може да се окаже в обстановката на единия ден да има контракт, а на другия - не. “Ако сключите контракт с естествен търговски снабдител, той споделя докога и на каква цена важи офертата му. Тук имате контракт, а на следващия ден нямате. Формулата на газпромския газ е следната: 70% от цената е обвързвана към неуместно скъпия газ от тържищата и 30% е като азербайджанския. Като съберете 70-те и 30-те %, ще стане нещо по-евтино от борсовата цена, само че доста по-скъпо от този от Азербайджан ”, разяснява още Трайков.

По думите му, би следвало някои индустриални консуматори, които употребяват природен газ за гориво, да минат на амоняк, газ пропан-бутан или LPG.

" Малки бизнеси, които употребяват газ, или домакинствата биха могли да бъдат на електричество ", сподели още Трайков. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР